Anna a kétkedő

Anna a kétkedő

Osho a bölcs

2015. május 29. - Kétkedő Anna

Népszerűsége máig töretlen, köszönhetően a könyvkiadóknak, akik még a mai napig rendesen kaszálnak egy ilyen ember tanaiból. Facebookon és akár máshol is futótűzként terjednek az idézetei, a népszerű közösségi oldalon a követőinek száma közel 2 millió körül van. Sokak még a mai napig isszák a szavait, és isteni bölcsességként kezelik egy olyan ember idézeteit, aki megvetette a szegényeket, drogokkal befolyásolta a követőit, szexuális visszaélései voltak, valamint megmérgezett több ezer embert.

Igaz, ez nem hoax, de pont ugyanúgy bosszant.

 

Osho, 1931. december 11-én látta meg a napvilágot egy indiai kis faluban, Kuchwadában. Akkor még Rajneesh Chandra Mohan Jain néven, de nevét később többször megváltoztatta. Először Bhagwan Shree Rajneesh (a bhagwan szó jelentése: áldott, ezt saját döntésből vette fel 1971-ben), majd később a mindannyiunk által ismert Osho nevet kezdte használni. És saját elmondása szerint 1953-ban érte el a megvilágosodást.

Rendkívül tehetségesen gyúrta össze a görög tanításokat, a keleti filozófiákat, sőt, még Nietzschétől is átvett elemeket, és megalkotta a saját tanait, miközben mindent megtett, hogy saját tanítványai ne tudjanak újabb vallást létrehozni az ő halála után.

 Igazi pályafutása az 1960-as években kezdődött, ekkor lett első tanítványa az a Lakshmi, aki nem csak megtervezte mestere új vallásának hivatalos ruháit, hanem később népszerűsítő könyvet is írt róla. Azonban az akkoriban professzorként tanító Rajneesh-t hamarosan kitiltották az egyetemről, ugyanis napvilágra kerültek a szexuális visszaélései. Kiderült, hogy kábítószert terjesztett, valamint drogokat használt a hívei befolyásolására, valamint ezek miatt bírósági perek indultak ellene.

Emiatt kivándorolt az USÁ-ba, ahol nemes egyszerűséggel a vagina gurujának hívták. A szabad szerelem guruja lett, azt hirdette, hogy a megvilágosodást csak igazán vad szexuális kicsapongásokkal lehet elérni. Hercegek, sztárok lettek a követői, lesték minden szavát.

És most jön a személyes kedvencem: hatalmas, 100 millió dolláros vagyont halmozott fel, 93 Rolls Royce autója volt, és nyíltan megvettette a szegénységet, ami nem csoda, hiszen gyémántokkal borított aranyórák voltak karjain. És ami legfontosabb: ő tervelte ki az első és eddig egyetlen sikeres biológia támadást az Egyesült Államok ellen: több ezer ember betegedett meg amiatt, hogy hívei megfertőztek szalmonellával egy salátabár hálózatot.

osho0161.jpg

 A képen tisztán látszik a gyémántokkal kirakott óra

Oshot, aki akkor a Bhagwan nevet használta, letartóztatták, és 1985-ben tíz felfüggesztett börtönre és 400 ezer dollár pénzbírságra ítélték, de év végén végleg kiutasították az országból. A vádak ellene a 30 féle bizonyított bűncselekmény mellett még embercsempészet és ál-házasságkötések voltak.

Végül visszatért Indiába, de még akkor sem adta fel tanításait, és felvette az Osho nevet, a szellemi mester nevet takar a zen-buddhista tanokban. 1990. január 19-én hunyt el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://semmitsemhiszekel.blog.hu/api/trackback/id/tr247503238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása