Anna a kétkedő

Anna a kétkedő

Mit is jelent a hoax?

2015. június 09. - Kétkedő Anna

A szószerinti jelentés: beugratás, megtévesztés, átverés, álhír.

Rengeteg fajtája van, hoaxnak számítanak például a pár évvel ezelőtt terjedő e-mailes lánclevelek, de a legnagyobb példa rá a Facebookon keringő álhírek.

 

Hogy hogyan születnek? Ki tudja. Van amikor külföldi hoaxot vesz elő egy lájkvadász oldal, és fordítja le magyarra, de néha még arra sem veszik a fáradságot, hogy átültessék magyar körülmények közé. Tele vannak magyartalansággal, mert a fordító a saját nyelvét sem ismeri rendesen, nemhogy még egy idegen nyelvet.

A kedvenceim, és talán ezek a legnépszerűbbek is, a fekete autós, gyermekrablós riogatások. Akik ezeket terjesztik általában a hiszékeny emberek jóindulatára, félelmére alapoznak. Mert ki ne féltené a saját gyermekét? Remegő kézzel osztják meg a kislányokra vadászó, fekete autós szörnyetegekről szóló írásokat. Csak nehogy az enyémmel is megtörténjen!

De senki ne higgye, hogy ezek a hírek a valódi veszélyre való figyelmeztetésről szólnak. Hát nem. A legtöbb ilyen hirdetésekkel teli oldalakról indul, ahol minden egyes kattintásért, oldal letöltésért pénz jár. Minél több kattintás, annál több pénzecske csörög az oldal tulajdonosának pénztárcájában. Tehát, ha még meg is osztjuk, csak az ő zsebüket tömjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://semmitsemhiszekel.blog.hu/api/trackback/id/tr97504634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása